OM

Maki Caenis. Flugfiskekonstnär.

Började fiska som barn, undervisad av sin far, och fångade nästan alla arter av inhemsk japansk fisk.

Började flugfiska efter dragfiske på högstadiet. Han var så upptagen av flugfiske att han brukade rita illustrationer av majflugor i lektionen. Som idrottssimmare ville han gå med i en simklubb, men han tyckte inte om att inte kunna fiska på söndagar, så han valde att gå med i ett brassband där han kunde fiska på söndagar. Han har spelat trumpet sedan grundskolan och föredrar nu att spela Flugelhorn.

När han gick i högstadiet pendlade han huvudsakligen till Yukawa i Karuizawa-området med tåg och hans fars körning. Han fångade en stor trofé Yamame på en blöt fluga, men eftersom det var nybörjarlycka fångade han ingenting på en säsong efter det. Trots det tyckte jag om flugfiske och fiskade aldrig med bete eller beten igen. När jag gick i gymnasiet lärde jag mig om flugfiske från Ken Sawadas böcker eftersom det inte fanns några specialiserade flugfiskebutiker. Jag lärde mig om flugfiske från Ken Sawadas böcker, från grunderna i kast till bindning.

Min favoritbok var "Mästarens värld", som jag läser än idag. Den lokala fiskeredskapsbutiken ägdes av Ken Sawada och en Daiwa-handlare i Japan, så jag fick ett Daiwa-glasspö.

Jag fick en Daiwa glasstav, en 6-viktsstav. Jag föredrar blött flugfiske, så materialet och handlingen på detta spö passade mitt fiske väldigt bra. Jag älskar bambustavar på grund av denna grundläggande och ryggrad av bambustavar.

1986 träffade han sin mentor, Mr Char, och följde med på en lax- och steelhead-turné till B.C. Kanada organiserat av hans butik. Vi bodde på Dolphins Resort. Campbell River, Vancouver Island.

Tack vare min guide fångade jag en lax på 19 pund.

Hans mentor, Mr Char, guidade främst japanska kunder på steelhead i B.C. under 10 år på 1980-talet med hjälp av en professionell guide i Kanada.

Jag tyckte verkligen om att läsa hans artiklar på färgsidorna i dåtidens tidningar. Han var vän med Mr Ken Sawada. och Mr Nodera ägaren till C.N.D., och hade kontakter inte bara i Japan utan även med butiker och professionella flugfiskare över hela världen.

Sedan pluggade jag i Kanada efter gymnasiet.

Han tog examen i både kanadensiska naturstudier och företag.

Efter att ha återvänt till Japan arbetade han på ett förstklassigt hotell med 20 000 anställda och lärde sig främst om service.

Efter att ha återvänt till Japan flyttade han till Nya Zeeland i ett år för att fiska öring.

2004, efter att ha arbetat som professionell bindare, startade han en engelsktalande flugfiskeguide i Japan, en raritet i Nagano Prefecture, där ingen annan gör det. Vid den här tiden hyrde han ett rum vid floden och tillbringade mer än 200 dagar om året på floden. Rummet hade en tank för vatteninsekter och jag höll alla vatteninsekter i floden och observerade deras kläckning. Dessa dagar ägnades åt att studera ekologin hos de vattenlevande insekterna som bor i floden, den huvudsakliga födokällan för Yamame och Iwana (röding). Yukawafloden är hem för många arter av vatteninsekter, så det är viktigt att veta vad fiskarna äter vid olika tider på året. Dessa data är en mycket viktig nyckel och tillgång.

Jag samlade maginnehållet från fisken jag fångade med hjälp av en magpump utan att döda fisken, lade dem på flaskor och använde proverna som grund för att binda flugor för varje säsong. Dessa flugor används fortfarande som originalflugor för Yamame och Iwanas Match the Hatch.

Flugfiske är hela hans liv.

En dag träffades jag av en slump vid Karuizawa Yukawa-floden, och genom introduktionen av den bortgångne New York-fotografen Keifumi Miyamoto började jag guida kunder till New York-proshopen Urban Angler i Japan.

På den tiden var jag ekonomiskt fattig och körde en risig bil, drack källvatten och fiskade varje dag, men mitt hjärta var verkligen rikt. Jag var säker på mina drömmar och förhoppningar.

Från den dagen ökade antalet utländska kunder snabbt. Jag är uppriktigt och innerligt tacksam.

18 juli 2016 vid min favoritflod, Saigawafloden.

Döpt av pastor Nishioka i Karuizawa Horizon Chapel. Många kyrkvänner var på plats.

2017 Återvände till Nya Zeeland i 20 dagar för att fiska öring.

2018 Solo en månads fiskeresa till Ryssland där engelska inte talas; fångade en 19lb atlantlax utan guide. Under en månads fiske efter atlantlax i Ryssland under den vita natten, från högvattenfiske i maj till lågvattenfiske i juni, kunde jag lära mig grunderna i atlantiskt laxfiske.

Dessa grunder är en tillgång för mig och jag delar dem med mina kunder, inte bara när jag fiskar körsbärslax och stora floder i Japan, utan också när jag fiskar för ITO i Hokkaido.

November 2019 Ensam bilfiskeresa för japaner hotade ITO till snöiga Hokkaido, Japan. Fiskade ITO första dagen utan guide.

Professionell debut 2021 som en anpassad bambuspöbyggare.

På grund av covid-19 kan inte längre erbjuda guidetjänster.


Bakgrund på stavbyggnad.

Köpte och monterade sina egna flugspön från kits sin

ce högstadiet.

Då främst reparation och restaurering av antika bambustänger importerade från Storbritannien.

2007 började han designa flugspön exklusivt för Yamame i Japan, och designade råmaterial och avsmalnande från grunden. Designade även nymfer, växlingsspön och speyspön. Jag designade också fluglinor vid den här tiden.

Nya Zeeland öring och rysk atlantlax. Han har fiskat framgångsrikt på utlandsexpeditioner, varje gång med ett originalspö av egen design. På den japanska marknaden har han sålt ut modellen Yamame, ett flugspö designat av honom själv exklusivt för Yamame och mycket uppskattat av sina kunder, då han inte var nöjd med flugspöna på den japanska marknaden.

Började göra mina egna bambustänger efter att Mr Namiki, som var ansvarig för mina bambustänger, gick bort. Jag lärde mig om att bygga av min mentor Mr Char.

Min pappa gick bort och jag ville sätta ett spö i hans kremering. Jag började fiska enbart med bambuspön efter det.

Säsong 2022.

Spring.Efter utvecklingen av 2-vikts och 1-vikts bambustavar utvecklas en 0-vikts bambustav. Det nuvarande huvudspöet för inlandslax är nu en 0-vikt.

På sommaren utformades en 6-vikts bambustav speciellt för underhandsbruk.

På hösten, 14ft 7-8-9. körsbärslaxen lanseras.

Alla modeller är ihåliga och skarvade.

Han lär sig nu att fiska med underhandskast av bambuspö med delad käpp, tillverkad av honom själv, kaststilen som inte tröttar ut honom.

47 år av sötvattensfiske

37 års erfarenhet av flugfiske

37 års flugbindningserfarenhet

20 års erfarenhet av spey casting

18 år som engelsktalande flugfiskeguide


Platser som fiskas

Vancouver Island, Kanada. 3+ gånger.

Prince Edward Island Kanada.

Yellowstone nationalpark.

Nya Zeeland. Sydön.

Murmansk. Ryssland.